Aktuality

Čo máme nové?

Charita motivuje k zvýšenej opatrnosti v komunitách, kde pôsobí

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 10. februára 2021 | kategória: Komunitné centrum Pavlovce nad Uhom

Komunitné centrum v Pavlovciach nad Uhom, ktoré je v správe Arcidiecéznej charity Košice, neustále reaguje na zhoršujúcu sa situáciu v obci. Posledné mesiace a týždne zamestnanci charity intenzívnou osvetou informujú miestnu komunitu, aby eliminovali šírenie ochorenia COVID-19. V týchto dňoch distribuujú hygienické balíčky s antibakteriálnym gélom, mydlom a rúškom. Reakcie miestnych sú pozitívne.

Charita-motivuje-k-zvysenej-opatrnosti-v-komunitach-kde-posobi-6_z

Charita-motivuje-k-zvysenej-opatrnosti-v-komunitach-kde-posobi-4_z

Charita-motivuje-k-zvysenej-opatrnosti-v-komunitach-kde-posobi-5_z

„V tejto náročnej dobe, keď mnohí aj v rodinách čelíme krízovým situáciám, sa všetci snažíme zomknúť a pomáhať ešte intenzívnejšie. V Pavlovciach nad Uhom v decembri po výskyte zmutovaného vírusu, začalo pribúdať úmrtí v miestnej rómskej komunite. Preto sme sa spojili so zdravotnými asistentmi, terénnymi pracovníkmi a obcou, dali sme dokopy všetky materiálne zásoby a spoločne sme pripravili 400 balíčkov s rúškami a dezinfekciou a rozniesli sme ich po obci. Cieľom je motivovať komunitu k zvýšenej opatrnosti a dodržiavaniu všetkých opatrení. Najdôležitejšie je zostať zdravý,“ objasňuje Klaudia Serenčková z Komunitného centra v Pavlovciach nad Uhom.

Medzi oslovenými bola aj pani Jana, ktorá si osobný prístup charitných zamestnancov váži. „Som vďačná, že nám pomohli vyznať sa v aktuálnych opatreniach. Aj my sa bojíme, a preto sa snažíme dodržiavať všetky nariadenia.“

Spojili sme so zdravotnými asistentmi, terénnymi pracovníkmi a obcou, dali sme dokopy všetky materiálne zásoby a spoločne sme pripravili 400 balíčkov s rúškami a dezinfekciou a rozniesli sme ich po obci. Cieľom je motivovať komunitu k zvýšenej opatrnosti a dodržiavaniu všetkých opatrení. 

Rovnakú osvetu robilo komunitné centrum aj pred celoplošným testovaním a skríningom. Ako približuje Serenčková ľudia mali v informáciách chaos a nevedeli sa v nich zorientovať. „Preto sme osobne distribuovali letáky o testovaní, a zároveň sme sa snažili vysvetliť nejasnosti. Ľudia boli vďační, že si niekto dal tú námahu a osobne im objasnil a priblížil všetky detaily spojené s testovaním,“ dodáva pani Serenčková.

Charita-motivuje-k-zvysenej-opatrnosti-v-komunitach-kde-posobi-3_z

Charita-motivuje-k-zvysenej-opatrnosti-v-komunitach-kde-posobi-1_z