Hospic Matky Terezy získal významnú Cenu Prešovského samosprávneho kraja

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 21. decembra 2019 | kategória: Aktuality

Cenu Prešovského kraja získal prvý slovenský hospic za dlhoročné poskytovanie paliatívnej starostlivosti, sociálnej pomoci a milosrdenstva. Významné ocenenie si z rúk predsedu PSK Milana Majerského prevzal Cyril Korpesio, riaditeľ Arcidiecéznej charity Košice a vedenie hospicu na galaprograme 18. decembra na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského.

Už o šestnásty raz získali významné osobnosti a inštitúcie prešovského kraja uznanie za rozvoj regiónu a prezentáciu kraja doma i v zahraničí. „Je nám cťou, že aj tento rok môžeme oceniť tak inšpiratívne osobnosti i kolektívy, ktorých úsilie a úspechy presahujú nielen hranice nášho regiónu, ale aj krajiny. Sme hrdí na každý jeden z nich. Vďační sme aj za osobné príklady statočnosti, odvahy a za neutíchajúcu túžbu pomáhať slabším. Pripomínajú nám totiž, že práve ľudskosť a duchovné hodnoty sú tým, na čom v živote skutočne záleží a že nezlomnou vôľou dokážeme aj nemožné a prekonáme najťažšie životné  nástrahy,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.

Náš hospic v Bardejovskej Novej Vsi bol prvým hospicom na Slovenku. Som milo dojatý a prekvapený, lebo v hospici je to ťažká práca, nedocenená práca v spoločnosti a konečne sa nejakého ocenenia táto práca dočkala.

Cenu Prešovského samosprávneho kraja udelilo Zastupiteľstvo PSK speváckej legende Marike Gombitovej i najúspešnejšej paralympioničke v histórii Slovenska – zrakovo postihnutej Henriete Farkašovej a jej navádzačke Natálii Šubrtovej. Tretím oceneným Cenou PSK sa stal Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi. Ocenenie získal  za dlhoročné poskytovanie paliatívnej starostlivosti, sociálnej pomoci  a milosrdenstva pre nevyliečiteľne chorých a ľudí v terminálom štádiu života, ktorí nachádzajú v tomto charitatívnom zariadení ústretový liečebný režim, empatický prístup i psychickú oporu. „Náš hospic v Bardejovskej Novej Vsi bol prvým hospicom na Slovenku. Som milo dojatý a prekvapený, lebo v hospici je to ťažká práca, nedocenená práca v spoločnosti a konečne sa nejakého ocenenia táto práca dočkala. Som veľmi rád,“ prezradil po prevzatí ocenenia Cyril Korpesio, riaditeľ ADCH.

Cena-PSK_4

Cena-PSK_2

Predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský udelil svoju cenu akademickému maliarovi Slavomírovi Brezinovi, gréckokatolíckemu kňazovi Vasilovi Kormaníkovi. Tretím laureátom bol rezbár Milan Krajňák. V rámci slávnostného galavečera bolo udelené ešte jedno mimoriadne ocenenie. Predseda PSK Milan Majerský sa rozhodol oceniť Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru  v Prešove za profesionálnu prácu,  nasadenie  a odvahu pri záchrane obyvateľov obytného domu na Mukačevskej ul. počas krízovej situácie 6. decembra.

Cena-PSK_5

Cena-PSK_3

Hospic Matky Terezy je najstarším zariadením tohto typu na Slovensku. Myšlienka jeho vzniku sa zrodila ešte v roku 1992, do prevádzky bol uvedený o jedenásť rokov neskôr.

Hlavným poslaním tohto charitatívneho zariadenia, ktorého zriaďovateľom je Arcidiecézna charita Košice, je pomáhať nevyliečiteľne chorým v poslednom štádiu života a zabezpečiť im plnohodnotné, dôstojné a pokojné prežitie zostávajúcich dní v láskavom prostredí. V hospici nachádzajú pacienti fyzickú a psychickú oporu, rešpektovanie ich dôstojnosti, ale i záruku, že v ťažkej životnej situácii neostanú osamotení, bez pohladenia či pochopenia.

V zariadení je ponúknutá nepretržitá, vysoko odborná komplexná zdravotnícka starostlivosť, citlivý a empatický prístup i ústretový liečebný režim.

Okrem svojej hlavnej činnosti sa hospic zodpovedne stará i o chod charitného Denného stacionára sv. Matky Terezy, ktorý patrí pod jeho správu a angažuje sa v realizácii odborných a spoločenských podujatí, výstav a seminárov s účasťou lekárov a sestier zo Slovenska i zo zahraničia. Za tieto prínosné aktivity získal viacero uznaní a cien. Najväčším morálnym ohodnotením je preň ale fakt, že zamestnanci a hospicoví dobrovoľníci považujú svoju prácu za poslanie v prospech blížnych a tých, ktorí ich pomoc potrebujú.