Košická charita futbalom prekonávala predsudky voči ľuďom bez domova

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 22. septembra 2023 | kategória: Charitný dom sv. Alžbety

Arcidiecézna charita Košice usporiadala v poradí 14. ročník charitatívneho futbalového turnaja s názvom Odkopnime predsudky – futbal spája. Pravidelný turnaj aj tento raz prispel k prekonávaniu predsudkov prostredníctvom športu a spojil rôzne komunity. V úvode podujatia v Športovo-zábavnom areáli na Alejovej ulici v Košiciach nastúpili pri sebe bývali prvoligoví košickí futbalisti a ľudia bez domova, ktorí našli pomoc v službách charity. Putovný pohár si nakoniec odnieslo víťazné družstvo, ktoré tvorili členovia Okresného riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach.

CHD-KE_Odkopnime-predsudky_2023-68

CHD-KE_Odkopnime-predsudky_2023-101

CHD-KE_Odkopnime-predsudky_2023-7

Podujatie otvoril riaditeľ košickej charity Cyril Korpesio, ktorý zdôraznil, že potrebujeme, aby verejnosť bo bola scitlivená pre prácu s ľuďmi v núdzi. Slávnostným výkopom otvorila futbalový turnaj viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbaľová: „Všetky charitatívne počiny majú veľký význam a posolstvo. Želám si, aby sme dnes odkopli nielen predsudky, ale všetky prekážky, ktoré nám bránia pomáhať, šíriť a robiť dobro.“

Úvodný priateľsky zápas preveril športovú zdatnosť a talent ľudí bez vlastného domova z Charitného domu sv. Alžbety a bývalých prvoligových košických futbalistov. Následne na ihrisku v Športovo-zábavnom areáli na Alejovej ulici v Košiciach zápasilo o putovný pohár osem družstiev. Tie tvorili zástupcovia štátnej a mestskej polície, študentov, firiem alebo rómskej komunity.

Hlavným organizátorom podujatia bol Charitný dom sv. Alžbety, ktorý je v správe košickej charity. Vedúca zariadenia Soňa Hlaváčová upozornila, že pomyslená hranica ako sa dostať do náročnej životnej situácii, je veľmi tenká: „V našom charitnom zariadení máme veľa talentovaných ľudí, ktorí sa z rôznych príčin ocitli bez strechy nad hlavou. Aj takýmito športovými aktivitami chceme verejnosti priblížiť, že týchto ľudí nemáme odsúvať na okraj spoločnosti a sú prínosom pre spoločnosť.“

Partnerom charitatívneho turnaja je aj Grassroots Slovenského futbalového zväzu (SFZ), od ktorého vlani charita získala za túto aktivitu ocenenie v kategórií sociálny projekt roka. „Futbal je fenomén, ktorý vie spájať ľudí na jednom ihrisku, a to bez rozdielu z akého prostredia alebo komunity pochádzajú. Preto v rámci našich aktivít podporujeme aj oblasti, kde sa futbal a radosť zo športu prepája s pomocou a ľudskosťou,“ priblížil koordinátor Grassroots SFZ Cyril Janoško.

Putovný pohár si domov odniesli policajti z Okresného riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach, ktorý vyhrali nad zástupcami košickej mestskej polície. Na treťom mieste skončili hráči z Komunitného centra v Lipanoch.

Charitatívny turnaj pred 16 rokmi inicioval bývalý klient charity a predtým aktívny futbalista Karol Sabadoš. Odkopnime predsudky – futbal spája sa konal pod záštitou Jaroslava Polačeka, primátora mesta Košice v spolupráci s Mestskou časťou Košice – Juh. Partnermi podujatia bola Mestská časť Košice – Západ, Grassroots Slovenský futbalový zväz, spoločnosťou Tauris a Labaš, s.r.o.