Jeden chromozóm naviac, chromozóm lásky.

pridal: Silvia Hrabčáková | dátum: 18. apríla 2023 | kategória: Denné stacionáre so zameraním na zdravotne znevýhodnených

V nedeľu 16. apríla sa uskutočnila slávnostná akadémia pri príležitosti 20. výročia založenia Down syndróm klubu v Snine. Slávnosť, ktorá sa konala pod záštitou primátora mesta Petra Vološina, bola za aktívnej účasti kolegov a prijímateľov navštevujúcich Charitný dom sv. Štefana v Snine. Akadémia poukázala nielen na ročné výsledky práce klubu, ale aj radosť a jedinečnosť ľudí, ktorý žijú s jedným chromozómom naviac.

V priestoroch kinosály sninského Mestského kultúrneho a osvetového strediska sa zišli členovia, priaznivci a podporovatelia Down syndróm klubu v Snine aj pozvaní hostia. Programom oslávili 20-ročnú prácu, zásluhy a výsledky klubu a spomenuli aj jeho zakladateľa Štefana Hodničák. V rámci programu vystúpili deti a mladí dospelí z Charitného domu sv. Štefana v Snine.

Na program sme sa poctivo chystali niekoľko mesiacov. Spoločne sme pripravili piesne, tance, ale aj básne, ktoré boli súčasťou programu. Snažili sme sa, aby každý ukázal svoj talent, aj to, čo ho teší a napĺňa,“ približuje Janka Kozejová, vedúca Charitného domu sv. Štefana. Hudobno-tanečný program mladých sprevádzali učitelia miestnej Základnej umeleckej školy Snina a ich študenti potešili aj hudobným programom.

Precítené portfólia mladých zachytené odborným okom fotografky Marty Foldešovej vypĺňali vstupné priestory kinosály. Silnými momentmi boli vyjadrenia rodičov. Jedným z nich boli slová matky dcéry s Downovým syndrómom:

„Teraz vidím krásu v odlišnostiach, ktoré som pred tým považovala za chyby. Jej mandľové oči sú plné údivu. Plochý priestor na hrote nosa je obľúbený priestor na bozkávanie. A jej nízko posadené uši sú roztomilé. Moje dieťa nie je diagnóza. Nie je to zoznam jej potencionálnych trápení. Je to krásna osoba plná radostí a úsmevov.“

Slávnostnej akadémie predchádzala slávnostná svätá omša, ktorú celebroval otec Slavomír Bakoň, dekan Rímskokatolíckej farnosti Svätého Kríža v Snine.

Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-16Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-14Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-11

Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-10Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-1Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-13

Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-9Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-17Jeden-chromozom-naviac-chromozom-lasky.-12