Arcidiecézna charita Košice doručí 19 tisíc potravinových balíkov
sep

Arcidiecézna charita Košice doručí 19 tisíc potravinových balíkov

Spolu 19 tisíc potravinových balíkov o váhe 257 ton roznesú pracovníci Arcidiecéznej charity Košice od zajtra, 13.9.2017, do polovice októbra v desiatich okresoch východného Slovenska.

Sú určené najodkázanejším osobám v rámci programu Európskej únie OP FEAD 2014 -2020. Každý potravinový balík o váhe 13,5 kg obsahuje ryžu, olej, cestoviny, šošovicu, hrach, fazuľu, múku, instantné polievky, sušené mlieko, sardinky, tiež paštétu, guláš a bravčové mäso v konzervách. Spolu 21 druhov trvanlivých potravín.

Príjemcami podľa zoznamov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú prioritne rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Sú medzi nimi tiež príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi, ktorí sú invalidní, s ťažkým zdravotným postihnutím alebo dovŕšili vek s nárokom na starobný dôchodok, zároveň však nemajúci príjem zo zárobkovej činnosti. Rodina s 1 nezaopatreným dieťaťom má nárok na 2 potravinové balíčky, rodina s 2 - 3 nezaopatrenými deťmi na 3 potravinové balíčky, rodina s 4 a viac nezaopatrenými deťmi na 4 potravinové balíčky.

„Distribúcia, ktorú zabezpečujeme, prebieha po tretíkrát tohto roku opäť v  okresoch Košice II, Košice  III, Košice IV, Michalovce, Prešov, Sabinov, Snina, Sobrance, Stropkov, Vranov nad Topľou a je určená pre vyše 7 400 príjemcov, predovšetkým rodín.“ - uviedol riaditeľ Ing. Cyril Korpesio. „S predpokladanou štvrtou distribúciou, pripravovanou už na november, v tomto roku odovzdáme  celkom vyše jedného milióna kilogramov trvanlivých  potravín“.

O termíne prevzatia balíkov, mieste ich výdaja alebo čase doručenia sú prijímatelia týždeň vopred informovaní osobnou pozvánkou alebo telefonicky. Osobám so zdravotným postihnutím  je  balík odovzdaný priamo v mieste ich trvalého bydliska. Na telefónnom čísle sekretariátu charity M 0910 842 576 sa môžu občania informovať, či sú alebo nie sú do zoznamov príjemcov zaradení.

ADCH Košice doručuje uvedených okresoch nasledovné  počty balíkov:

Okres

Potravinové balíky

Košice II

1 237

Košice III

Košice IV

Michalovce

3 691

Prešov

3 910

Sabinov

Snina

Sobrance

Stropkov

Vranov nad Topľou

3 783

Spolu:                                                             19 071  balíkov

Počet prijímateľov celkom:                              7 440  rodín a jednotlivcov

Košická arcidiecézna charita  je do potravinovej pomoci zapojená v rámci Slovenskej katolíckej charity, ktorá je partnerskou organizáciou Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v 41 okresoch Slovenskej republiky.

Ďalšie informácie:

Slovenská katolícka charita http://www.potravinovapomoc.sk/

UPSVAR  http://www.upsvar.sk/harmonogram-realizacie-o1-september-oktober-2017.html?page_id=626276

o autorovi

Adriana Čurajová