Arcidiecézna charita Košice doručuje vyše 31 tisíc balíkov
máj

Arcidiecézna charita Košice doručuje vyše 31 tisíc balíkov

Vyše 18 tisíc potravinových a viac ako 12 tisíc hygienických balíkov distribuujú pracovníci Arcidiecéznej charity Košice od včera v desiatich okresoch Východného Slovenska. 13,5 kilogramový balík trvanlivých potravín a 1,5 kg balík s hygienickými potrebami je určený najodkázanejším osobám v rámci programu Európskej únie OP FEAD 2014 -2020.

Potravinový balík obsahuje 21 trvanlivých potravín, okrem iného olej, ryžu, cestoviny, šošovicu, hrach, fazuľu, múku, sušené mlieko, sardinky, instantné polievky, ako aj guláš, bravčové mäso a paštétu v konzervách. Spolu distribuujeme 250 ton potravín.

Hygienický balíček obsahuje šampón, mydlo, zubnú pastu a zubné kefky. Spolu rozdáme takmer 18,8 ton hygienických potrieb.

Príjemcami podľa zoznamov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú prioritne rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi a príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi, ktorí sú invalidní, sú s ťažkým zdravotným postihnutím alebo dovŕšili vek s nárokom na starobný dôchodok, zároveň však nemajúci príjem zo zárobkovej činnosti.

Distribúcia, ktorú zabezpečuje ADCH Košice,  prebieha v  okresoch Košice II, Košice  III, Košice IV, Michalovce, Prešov, Sabinov, Snina, Sobrance, Stropkov a Vranov nad Topľou.

Na telefónnom čísle sekretariátu charity M 0910 842 576 sa môžu občania informovať, či sú alebo nie sú do zoznamov príjemcov zaradení.

O možnosti prevzatia balíkov, mieste ich výdaja alebo čase doručenia sú prijímatelia vopred informovaní osobnou pozvánkou alebo telefonicky. Tým, ktorým zdravotný stav nedovoľuje dostaviť sa na prevzatie balíka na oznámenom mieste, je  balík odovzdaný priamo v mieste ich trvalého bydliska.

V uvedených okresoch sú aktuálne odovzdávané nasledovné celkové počty balíkov:

Okres

Potravinové balíky

Hygienické balíky

Košice II.

Košice III.

Košice IV.

Michalovce

Prešov

Sabinov

Snina

Sobrance

Stropkov

Vranov nad Topľou

Spolu: 18 522 potravinových balíkov a 12 550 hygienických balíkov

Počet prijímateľov potravinových balíkov: 8 033

Počet prijímateľov hygienických balíkov: 6 458

ADCH Košice je do potravinovej pomoci zapojená v rámci Slovenskej katolíckej charity, ktorá je partnerskou organizáciou Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v 41 okresoch Slovenskej republiky. Päťtýždňová distribúcia trvá do 21. júna,  ďalšie dve tohtoročné sú plánované od 28.augusta a následne od 30. októbra 2017.

Ďalšie informácie:

Slovenská katolícka charita http://www.potravinovapomoc.sk/

UPSVAR http://www.upsvar.sk/buxus/generate_page.php?page_id=530818

Harmonogramy realizácie 17.5.-21.6.2017 http://www.upsvar.sk/harmonogram-realizacie-o1-a-o4-maj-jun-2017.html?page_id=626276

o autorovi

Adriana Čurajová